Internationale Iraanse Vrouwendemonstratie in Den Haag

Internationale Iraanse Vrouwendemonstratie in Den Haag

Op 8 maart 2006 om 12.00 uur begint op het Malieveld in Den Haag een demonstratie van Iraanse vrouwen tegen de antivrouwen opstelling van de regering in Iran. Vele prominente Iraanse vrouwen uit de hele wereld komen daarvoor naar Den Haag. De internationale solidariteit met Iraanse vrouwen is van immens belang.

De demonstratie gaat vanaf het Malieveld langs de Iraanse ambassade naar het Vredespaleis.

De demonstratie gaat vanaf het Malieveld langs de Iraanse ambassade naar het Vredespaleis.

Daar zullen verschillende spreeksters, waaronder dichteressen, schrijfsters en activisten het woord voeren. Uit Nederland zullen de schrijfster/ Eerste kamerlid van de SP Anja Meulenbelt , Marijke Vos, Tweede kamerlid van Groen Links ,Tweede kamerlid van de SP Christa van Velzen (zij heeft een Iraanse vrouw met twee kinderen twee jaar onderdak verleend) en diverse andere vrouwen spreken.

De actie wordt georganiseerd door Zanan Karzar (vrouwenstrijd) . Na vier dagen demonstreren in Duitsland in de steden Frankfurt, Keulen, Mainz en Düsseldorf, georganiseerd in samenwerking met Duitse vrouwenorganisaties , arriveren de vrouwen op de vijfde dag 8 maart 2006 - in Den Haag voor de slotmanifestatie.

  Vrouwenrechten onder druk in Iran

Zoals bekend staan de vrouwenrechten in Iran al jarenlang onder druk. Met de huidige conservatieve regering wordt de situatie van vrouwen er niet beter op.

Uiteraard is Iran niet het enige land waar vrouwenrechten onder druk staan. Wereldwijd is de strijd tegen geweld tegen vrouwen en tegen vrouwenonderdrukking nog altijd een belangrijk thema. Juist daarom is een zo breed mogelijke internationale solidariteit het beste wapen om in deze situatie verandering te brengen.

  Nadat Khomeiny het dragen van sluiers voor vrouwen verplicht had gemaakt, gingen honderdduizenden vrouwen ongeacht hun politieke en ideologische achtergrond demonstreren in Teheran. Khomeiny heeft dit vrouwenprotest met ijzeren hand bestreden. Zijn hezbollah leger heeft op brute wijze de demonstratie uit elkaar geslagen. De slogan van de hezbollah op die dag was : of een sluier over je hoofd of je krijgt klappen op je hoofd. Duizenden vrouwen zijn mishandeld, gearresteerd, gewond geraakt en de actie is op die manier doodgebloed.

Nu, 26 jaar later, is dit het eerste initiatief van Iraanse progressieve vrouwen om buiten hun eigen organisaties om in een breed kader samen te vechten voor het herstel van vrouwenrechten in Iran.

  Situatie van vrouwen onder de regering Ahmadinajad

Nu Ahmadinajad aan de macht is, is de internationale solidariteit des te belangrijker. Dat gebeurde ook met de beroemde Iraanse/Canadese journaliste Zahra Kazami. Zij werd op brute wijze verkracht en gemarteld en vond daarbij de dood , zoals algemeen bekend is.

Bij onrust in Koerdistan werd bijvoorbeeld een Iraanse vrouw, mensenrechtenactiviste, die kandidaat was voor het Iraanse parlement , niet gekwalificeerd en afgewezen door de Raad van de Hoeders van de Islamitische republiek. Ze werd opgepakt en op afschuwelijke wijze gemarteld en verkracht. Verkrachting van vrouwen is een stelselmatige manier van onderdrukking en vernedering van vrouwelijke activisten in Iran.

Op dit moment wachten vier vrouwen op hun executie.

De Iraanse overheid gaat dus door met deze wijze van behandeling van vrouwen.

  Berichtgeving van Iraanse Mensenrechtenvereniging

Volgens de berichtgeving van de Iraanse Mensenrechten Activisten Groep binnen de EU en Noord Amerika zijn er tussen 16 januari en 20 februari 2006 15 personen opgehangen, 24 doodvonnissen uitgesproken en twee minderjarigen ter dood veroordeeld. Volgens de eerdere berichtgeving over de periode april tot oktober 2005 zijn twee vrouwen tot steniging veroordeeld, werden 101 personen ter dood veroordeeld en werden 43 personen daadwerkelijk geëxecuteerd, werden twee personen veroordeeld tot het uitsteken van een oog en eveneens twee tot het afhakken van de rechter arm en de linker voet.

 

Als je tegen steniging bent!

Als je tegen de gedwongen sluier bent!

Als je tegen vervolging bent en tegen het gevangen zetten van vrouwen!

Als je tegen geseling bent!

Als je tegen elke vorm van mannelijk chauvinisme bent!

Als je tegen alle ongelijke, vrouwvijandige, Middeleeuwse wetten bent van de Islamitische Republiek van Iran!

Sluit je dan aan bij de demonstratie.

Voor meer informatie over deze campagne van de vrouwen van karzar zanan zie

 

www.karzar-zanan.com

maart 2006