Vrouw, revolutie, bevrijding!

We vieren 8 maart, onze internationale dag in een tijd waarin vrouwen in Iran, met hun sterke en talrijke aanwezigheid en veerkrachtige slogans tegen het regime en door overal in het land de verplichte hijab in brand te steken, een leidende rol hebben gespeeld in de revolutionaire opstand en hebben de straten veroverd. Ze heroverden precies dezelfde straten die het islamitische regime, in de afgelopen 44 jaar, door middel van anti-vrouwenwetten en repressieve krachten, constant had geprobeerd vrouwen uit het straatbeeld te houden. Vrouwen gaven de straten een nieuw leven door hun macht te tonen. De strijd van vrouwen op straat heeft niet alleen de macht en dominantie van het patriarchale islamitische regime uitgedaagd, maar heeft ook een slag toegebracht aan de mannelijke overheersing.

 

Wat hier belangrijk is om te benadrukken, is dat de noodzaak van “revolutie” voortkwam uit de kern van de recente opstand als de enige oplossing om te hele systeem van onderdrukking en uitbuiting van het islamitische regime aan te pakken. Het lijdt geen twijfel dat vrouwen en hun moedige strijd om de oplossing van de “revolutie” aan te nemen als antwoord op een langdurige en dringende noodzaak, een belangrijke en beslissende rol heeft gespeeld.

 

In deze cruciale tijd, de tijd dat mannen en vrouwen, vooral de bewuste krachten, met hand en tand vechten en met hun bloed en leven betalen voor een echte revolutie, worden we geconfronteerd met vijanden die in onze naam - in naam van vrouwen samenzweren tegen ons. Ze proberen deze strijd te gebruiken als een ladder naar macht voor zichzelf en hun klasse. Dit soort groepen en kringen hebben door het vormen van reactionaire allianties en met de steun en service van hun media al hun macht gebruikt om op de westerse imperialisten te vertrouwen en hen om macht te smeken door middel van een ʼregimewisselingʼ en de voortgang en verdieping van de volksstrijd te voorkomen om de revolutie van haar werkelijke inhoud als geheel leeg te maken en in het bijzonder de eisen van de vrouwen te beperken.

We vieren 8 maart, onze internationale dag, op een moment dat de strijd van vrouwen in Afghanistan tegen de Taliban, een van de meest anti-vrouwenregimes ter wereld, een van de kenmerken ervan is geworden.

Vrouwen die met vastberadenheid en kracht zijn opgestaan om tegen de Taliban te vechten, een macht die door de Amerikaanse imperialisten en andere reactionairen in de regio aan de bevolking van Afghanistan is geschonken. Vrouwen die de stem zijn geworden van de onderdrukten op het strijdtoneel met slogans als "brood, werk, vrijheid" spelen hun voorhoederol, heeft vrouwen over de hele wereld geïnspireerd.

Het verzet en de strijd van vrouwen laat zien dat deze strijd diepgeworteld is in de samenleving, vooral onder studenten en jonge vrouwen. De bewuste vrouwen kunnen de weg vrijmaken voor het bevorderen van een bredere en beslissende strijd.

Op 8 maart vieren we de dag van onze strijd over de hele wereld, zodat we, door te vertrouwen op de resultaten van de glorieuze strijd van vrouwen tijdens de recente opstand in Iran en de moedige strijd van vrouwen in Afghanistan, de steun en internationale solidariteit onder onze zusters die in dezelfde loopgraven en voor hetzelfde doel vechten, zodat we de rangen van onze strijd kunnen voorbereiden op het bouwen aan de toekomst, een toekomst vrij van seksuele, gender- en klassenonderdrukking.

 

Vrouwen, leven, vrijheid

Vrouwen, revolutie, bevrijding

8 maart Vrouwenorganisatie (Iran-Afghanistan)

8 maart 2023